Gehoorbescherming op maat

Naast gewone gehoorbescherming (oorkappen, oordopjes voor eenmalig gebruik) verdeelt AST otoplastieken, dit zijn op maat gemaakte oordoppen met verwisselbaar filter.

AST vertegenwoordigt Sonomax. Klik hier om een presentatie te bekijken.

Nieuw in het gamma: Every(w)ear®, herbruikbare wegwerpoordoppen met filter: het ideale compromis tussen wegwerpoordopjes en otoplastieken.

Jaarlijks komen volgens voorlopige gegevens van de Wereld Gezondheids Organisatie WGO 200.000 mensen om het leven door lawaai. Alleen al de continue blootstelling aan verkeerslawaai in Europa is verantwoordelijk voor tot drie procent van alle dodelijke hartaanvallen. Dat schrijft het Britse wetenschappelijke magazine New Scientist in de uitgave van volgende zaterdag.

Luide muziek
Van de wereldwijd zeven miljoen jaarlijkse doden door zogenaamde ischemische hartziekten, kunnen per jaar meer dan 200.000 doden op het conto van lawaai geschreven worden. Bovendien kan een voortdurend hoog geluidsniveau verder nog talrijke gezondheidsgevolgen hebben, aldus het wetenschappelijk tijdschrift. Naast de hartziekten door het verkeerslawaai veroorzaakt lawaai van luide muziek volgens New Scientist ook schade aan het gehoor en slaapstoornissen. Permanente blootstelling aan geluid, ook een minder luide blootstelling, kan bij kinderen leerstoornissen veroorzaken.

Verkeer 85 dB, disco 110 dB
De drempel voor mogelijke schade aan het gehoor ligt volgens de geneeskunde op lawaaihinder van 85 decibel. De pijngrens ligt tussen 120 en 130 decibel. Door het verkeer op straat wordt al snel 85 decibel bereikt. In discotheken of tijdens rockconcerten kan dat al oplopen tot 110 decibel. (dpa/hln).