Tegen 2022 asbestinventaris voor wie woning (ver)koopt

Recente studies tonen aan dat asbest niet alleen gevaarlijk is als het breekt bij afbraakwerken, maar dat het ook in vaste vorm niet zo veilig is als we dachten. Dat meldt De Standaard. Tegen 2022 moet wie zijn woning verkoopt een asbestinventaris kunnen voorleggen. Tegen 2032 moeten alle woningen van voor 2001 zo’n inventaris hebben.

Deze zomer keurde de Vlaamse regering het Actieplan Asbestafbouw goed. Dit plan streeft naar een ‘asbestveilig’ Vlaanderen in 2040 en voorziet tegen 2022 een verplichte asbestinventaris voor wie zijn woning verkoopt. Hierin staat waar er in de woning asbest zit, in welke staat het zich bevindt en hoe je het correct kan verwijderen. Tegen 2032 moet elke woning van voor 2001 er een hebben. De bedoeling is om de asbestinventaris voor woningen op te nemen in de woningpas.

Ontdek waar je asbest kan tegenkomen in je woning.


Asbestveilig Vlaanderen

De Vlaamse regering wil eigenaars stimuleren om tegen 2040 risicovolle asbesttoepassingen te verwijderen. Asbest zit onder andere in dak- en gevelbekleding met asbestcement zoals golfplaten. Niet alle asbest moet verwijderd worden, maar wel risicovolle toepassingen en asbest dat door ouderdom in slechte staat is. Onderzoek heeft aangetoond dat asbest niet alleen gevaarlijk is als het breekt, maar ook in vaste vorm. Door de ouderdom en weersomstandigheden kan asbest verweren en komen er asbestvezels in de lucht of bodem.

Hoe asbest correct verwijderen? Lees het hier.

2,3 miljoen ton asbest in 2,8 miljoen woningen

Ook de Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij (Ovam) lanceert een nieuwe campagne over de risico’s van asbest. Ieder jaar sterven er nog mensen aan asbestkanker, ook al is de productie en het gebruik ervan sinds 1998 en 2001 verboden. Ovam schat dat er nog ruim 2,3 miljoen ton asbesthoudende materialen zit in de gebouwen in Vlaanderen. Het gaat om 2,8 miljoen woningen en 354.000 andere gebouwen.

Lees ook: renoveren of slopen? Opgelet voor asbest

Meer inspanning nodig?

Voor Bond Beter Leefmilieu gaan de maatregelen nog niet ver genoeg. “De Vlaamse overheid kiest voor een asbestveilig en niet voor een asbestvrij Vlaanderen. Wij vrezen dan ook dat veel eigenaars tegen 2040 niets ondernomen zullen hebben”, zegt beleidsmedewerker Olivier Beys in De Standaard. “Alleen wie zijn huis verkoopt zal vanaf 2021 zo’n inventaris moeten hebben, niet wie zijn huis verhuurt. Huurders hebben nochtans ook recht om te weten of er asbest in de woning zit.”

Meer info: www.asbestinfo.be

Bron